Svatební agentura Světlany Uldrichové
Svatební agentura
Světlany Uldrichové

Proč svatební agentura?

Proč si najmout svatební agenturu?

Celých 13 let, co se věnuji organizování svateb, si říkám, jak co nejlépe odpovědět na tuhle otázku a shrnout několika měsíční práci do pár vět. V tomto článku nechci dopodrobna rozepisovat, co pro vás můžeme udělat, ale spíš nabídnou obecné zamyšlení, zda ANO či NE.
Začnu trošku jinak. Kdybych měla odpovědět stručně, tak použiji následující přirovnání.
Najmout si svatební agenturu je stejné jako najmout si architekta na zařízení bytu. Jistě, můžete organizaci zvládnout sami, ale s profesionálem to prostě bude mít duši, noblesu, šmrnc a zároveň se z toho nezblázníte.

A nyní trošku obšírnější zamyšlení nad tím, proč bylo dříve normální si svatbu zorganizovat svépomocí a v dnešní době stále více párů vyhledává pomoc odborníků. Domnívám se, že zde hrají velkou roli tyto faktory.

I. Soudržnost
Rodiny už nedrží tolik pohromadě a zároveň se snoubenci berou ve vyšším věku a nechtějí, aby jim do příprav nikdo zasahoval. Dříve bylo naprosto běžné, a to je vlastně i hlavní účel svatby, propojit obě rodiny, aby se spolu naučily vycházet. Rozdělily se úkoly, každý se o něco postaral a snoubenci pak víceméně přišli k hotovému. Hlavní úskalí spočívalo v tom, že se do příprav motal kdekdo, projektoval do nich své vlastní představy, takže konečný výsledek byl velkým kompromisem všech zúčastněných a asi nemusím ani říkat, že s představou snoubenců měl pramálo společného. Samozřejmě přípravy provázely různé hádky a turbulence, protože co člověk, to názor. V dnešní době si snoubenci většinou svatbu financují sami a mají jasnou představu o tom, jak by měla vypadat. Agentura je pro ně takovým kompromisním řešením, protože na to nejsou sami, mají se s kým poradit a zároveň mají pomyslný ochranný štít před různými invencemi příbuzných.

II. Složitost
Dnešní svět je zvláštní v tom, že vše začalo být strašně rychlé a hlavně složité. Je to dané obrovským množstvím výběru a internetem. Dříve to bývalo jednoduché. Šaty se ušily, protože to ani jinak nešlo, kytice pro nevěstu karafiáty s asparágem, jídlo platila rodina nevěsty, nápoje rodina ženicha, obřad na výboru, hostina v nejbližší restauraci, prostě žádné složitosti. Kdežto dnes je to trošku jiný příběh. Pořádají svatby, samozřejmě inspirované zahraničím, kde máte dámské koutky, pánské koutky, výzdoby za desetitisíce, několik druhů hudby, zábavný program, různé doplňkové aktivity, zkrátka bývá toho hodně. Když začnete s přípravami, máte v podstatě pár měsíců na to se zorientovat v nepřeberném množství firem, nabídek, trendů atd., což rozhodně není jednoduché, zabere to spoustu času a ani tak není jisté, že výsledek bude perfektní. Kvalitní agentura se skvěle orientuje na trhu má přehled o dodavatelích, trendech, za co má smysl dát peníze a za co ne, zná svatební místa a spoustu dalších triků, které se mohou hodit.

III. Finance
To je další velké PRO agenturu. V dnešní době je svatba PROJEKT se vším všudy, který stojí hodně peněz. Pokud chcete mít svatbu jak z časopisu, připravte si mnoho set tisíc korun. A to už jsou opravdu velké peníze, který chce každý investovat smysluplně, tudíž zde přestává legrace a na experimenty není prostor.
Poměrně často mi klienti vyprávějí zkušenosti z jiných svateb, které rozhodně nechtějí zažít na vlastní svatbě, typu „hráli si na hogo fogo, ale neměli jsme co jíst, byla tam nuda, nevěděli jsme, co máme dělat, bylo to pro nás zklamání“
Tak tohle je snad nejhorší věc, co se vám může stát a nejsmutnější na tom je, že vám to nikdo do očí neřekne, ale hosté si to povědí mezi sebou. Dát statisíce do svatby a pak ještě slýchávat komentáře, že se to nepovedlo, tak snad nic horšího u svatby nemůže nastat.

IV. Pohoda
Drahé nevěsty. Tento odstavec si velmi pozorně přečtěte, protože to není strašení, to je realita ???? Jak jsem již psala, dříve to snoubenci prostě přehodili na rodinu, moc se v přípravách neangažovali, rodina to většinou i zaplatila, takže žádné velké nervy s tím v podstatě neměli. Kdežto dneska je to jiný příběh. Pokud se rozhodujete, že si svatbu zorganizujte sama (záměrně používám ženský rod, neboť tuto iniciativu na sebe přebírají povětšinou nevěsty), tak to udělejte s vědomím, že si dobrovolně zkomplikujete život. Dobře, ať nejsem tak přísná. Vezměme v potaz, že oplýváte vytříbenými organizačními schopnostmi a máte dostatek času. Ano, naprosto souhlasím s tím, že máte slušnou šanci zvládnout level 1 a to je plánování svatby. Budete muset prověřit a vybrat spoustu dodavatelů, naplánovat logistiku, navrhnout design, domyslet veškeré detaily atd. Budiž, tohle vše se dá ještě zvládnout, i když s profíkem by to bylo podstatně jednodušší. Pak nastává jedno velké ALE. Kdo to všechno zprocesuje pár dní před svatbou, a hlavně kdo bude vše řešit v den svatby? Na jedné z posledních, organizačně velmi náročných, svateb jsme byly 3 koordinátorky 16 hodin a za celou dobu jsme se skoro nezastavily. Pokud se rozhodnete předat organizaci někomu blízkému, je potřeba vzít v potaz to, že daná osoba nemá zkušenosti, neřešila plánování, nemá dostatek informací, není schopna domyslet všechny problémy, které mohou nastat a kterým je potřeba předcházet a stejně bude pořád chodit za vámi se ptát na různé detaily. Takže shrnuto a podtrženo. Výsledkem bývá povětšinou ztrhaná, zhroucená nevěsta, které se vše sype pod rukama a svatba, na které není nic tak, jak si přála. Takže, když už Vás to bude stát tolik peněz, nechcete být raději krásné, odpočaté a usměvavé a nechat ten svatební cirkus na profících?

Milé nevěsty, snad Vás můj článek aspoň trochu inspiroval a přeji vám hodně štěstí při rozhodování. Každopádně, ať se svatba vydaří.

Světlana Uldrichová
Tel. 724074754
info@boutiqueweddings.cz 

Zorganizuji i vaši svatbu

Chcete mít také dokonale zorganizovanou svatbu na světové úrovni? Tak, aby vy a vaši hosté vzpomínali na svatbu? Kontaktujte mě a probereme detaily vaší svatby u šálku dobré kávy.

Koncept "5 senses wedding"

Zhlédněte si video o konceptu "5 Senses Wedding"

Mohlo by vás zajímat

Svatlana+Jan-106
Naše svatby

Opulentní malá svatba v Lobkowiczkém paláci

Set svatebních oznámení ve zlatém provedení na ručním papíře, s kaligrafickým fontem a zlatou...
20230922_2.DEN_web-493
Naše svatby

Česká svatba Barči a Ládi v Itálii

Již dlouho jsem si přála zorganizovat svou první českou svatbu v zahraničí. Když mi...
20230821_Prazsky-hrad-12
Inspirace

Nejkrásnější svatby od Boutique weddings v Praze a okolí.

Organizaci svateb se věnujeme již 17tou svatební sezónu a zorganizovali jsme jich více než...
Svatlana+Jan-106
Naše svatby

Opulentní malá svatba v Lobkowiczkém paláci

Set svatebních oznámení ve zlatém provedení na ručním papíře, s kaligrafickým fontem a zlatou...
20230922_2.DEN_web-493
Naše svatby

Česká svatba Barči a Ládi v Itálii

Již dlouho jsem si přála zorganizovat svou první českou svatbu v zahraničí. Když mi...
20230821_Prazsky-hrad-12
Inspirace

Nejkrásnější svatby od Boutique weddings v Praze a okolí.

Organizaci svateb se věnujeme již 17tou svatební sezónu a zorganizovali jsme jich více než...
401
Naše svatby

Svatební hostina Luci a Rustyho pod širým nebem, Villa Dom Carli

Lucie a Rusty jsou milý pár žijící v Americe, jejich přáním bylo mít krásnou...

Máte dotaz?

Napište mi a ráda vám zodpovím veškeré otázky.

Máte dotaz?

Napište mi a ráda vám zodpovím veškeré otázky.